När varje gram räknas

Ett liv i rullstol är en utmaning på många vis. Klumpiga hjälpmedel och fysiska hinder är en vardag för den som sitter i rullstol. Dalelven har utvecklat funktionella och lätta tillbehör till Pantheras nya rullstol S3.

Panthera modell S3

När varje gram räknas

Panthera AB i Spånga har som mission att konstruera och tillverka marknadens lättaste och bästa rullstolar, och har gjort så sedan 1980 talet. De var först med att tillverka en rullstol med ram och rygg helt i kolfiber. Rullstolen Panthera X satte världsrekord med vikt-specifikationer: 2,1 kg utan hjul och dyna, 4,4 kg för en komplettrullstol. Panthera X är därmed den lättaste serietillverkade rullstolen i världen.

– För Panthera har varje gram betydelse och måste motiveras för att få vara med, säger Jalle Jungnell utvecklingschef och ägare av Panthera AB.

Låg vikt är en besvärlig utmaning om en produkt samtidigt måste vara snygg, stark och hållbar. Det går exempelvis inte att täcka över den bärande strukturen med en kåpa. Kåpans egenvikt är ju onödig.
I tätt samarbete med Panthera och industridesignern Leif Thies har Dalelven konstruerat och formgett flera tillbehör till den nya rullstolen S3. Bland annat sidoskydd, armstöd och körhandtag. Dalelven har ansvarat för alla processteg fram till serieproduktion och montering/sammansättning av den kompletta produkten.

Armstödet, med dubbel teleskop-funktion för att ge brukaren möjlighet till att själv kunna resa sig upp ur stolen trots mycket svaga benmuskler, var en nöt att knäcka. Dubbelfunktionen, som låter armstödet både höjas upp och skjutas fram, stod högt upp på kravlistan. Men skulle det gå att lösa utan att komma över viktbudgeten eller att konstruktionen blev för svag? Det gjorde det. Med lätta och starka material, FEM- beräkningar och noggranna tester hittade Dalelven en lösning.

– Dalelven jobbade hela tiden efter vår filosofi– att hålla en låg vikt i varje komponent i rullstolen. De lyckades verkligen, säger Jalle Jungnell

– Vi är jättenöjda med samarbetet. Dalelven jobbar självständigt och har dessutom en bra inblick i vårt företag. Det gör att de kan se saker och ställa frågor som vi inte tänkt på.

Jalle Jungnell, Utvecklingschef och ägare av Panthera AB