Vinsch som klarar tuffa krav

Sepson är en internationell leverantör av vinschar, för tuffa förhållanden – Dalelven har både produktutvecklat och tagit fram hållfasthetsberäkningar för att säkra att vinscharna når upp till alla tekniska krav.

Sepson ligger i Vansbro och levererar hydrauliska vinschar över hela världen. Företagets produkter går till 90 procent på export till bland annat bärgningsbilar, borriggar, brandbilar och militärfordon. Det handlar om fordon som måste ta sig fram fort under tuffa förhållanden i allt från frusen tundra norr om polcirkeln till dammig öken i Australien. Vinscharna måste vara hundra procent säkra och pålitliga.

För att minska vikten på vinschen utvecklade Sepson en ny variant i aluminium. Men skulle den nya produkten hålla för lasten? Dalelven tog fram en teoretisk beräkningsmodell för belastning. Sedan genomfördes verkliga tester med riktig last. Genom att jämföra resultaten kunde Daleleven  ta fram en generell beräkningsmodell för syntetlinor och på så sätt se hur mycket man behövde förstärka den nya vinschen.

Dalelven har även utvecklat en ny upprullningstrumma för Sepsons nya vinsch Septrac. Eftersom den ska få plats i ett fordon med litet utrymme är det viktigt att den inte tar så stor plats. Därför utvecklade Dalelven en kompakt vinschvariant för större mängder lina, men mindre last.

– Dalelven kan våra produkter, är flexibla och jobbar självständigt, vilket gör det enkelt att lägga ut uppdrag på dem, säger Daniel Eriksson,  R & D Manager på Sepson.