Uppkopplade blandare sparar energi

En kran som kan läsa av vattenförbrukningen och optimera användningen.
Det blev verklighet när Dalelven utvecklade och kopplade upp blandare för FM Mattsson.

89820

Läs mer på: www.fmmattsson.se/iot

Tronic WMS

FM Mattsson är Sveriges äldsta krantillverkare och en föregångare i branschen. Nu har man tillsammans med Dalelven utnyttjat digitaliseringens möjligheter och kopplat upp blandare i offentliga miljöer. 

– Det ställs höga krav på blandare i offentliga utrymmen där många människor rör sig samtidigt, som till exempel badrum och toaletter i sjukhus och simhallar. Samtidigt kan underhållet bitvis vara ineffektivt. Risken är att fel inte åtgärdas i tid, vilket både ger kunderna en sämre upplevelse plus att det kan bli dyrt, säger Frank Rälg, affärsutvecklingschef på FM Mattsson.

Med hjälp av det nya systemet Tronic WMS, som Dalelven utvecklat, får man fram data som är viktig att ha när man underhåller badrum och toaletter i byggnaderna. Man kan exempelvis se hur ofta och vid vilken tidpunkt blandarna används, blandarens vattenförbrukning och utläsa larm och felkoder. 

Utifrån den data man får från blandarna kan man dessutom optimera vatten- och energiförbrukningen. Genom att ändra blandarens inställningar, såsom spoltiden kan man minska vattenförbrukningen, något som sparar både pengar och på miljön.

Tronic WMS lanserades 2018. 

– Projektet har gett oss helt nya insikter hur digitaliseringen kan bidra till ett mer effektivt och smartare underhåll av badrum och toaletter i offentliga miljöer. Dalelven har varit tongivande i utvecklingsarbetet och vi är jättenöjda med deras jobb, säger Göran Paulsson, projektledare på FM Mattsson Mora Group. 

Projektet har gett oss helt nya insikter hur digitaliseringen kan bidra till ett mer effektivt och smartare underhåll av offentliga miljöer. Dalelven har varit tongivande i utvecklingsarbetet och vi är jättenöjda med deras jobb.

Vill ni veta mer?

Har du frågor om våra kundcase? Generella funderingar kring produktutveckling? Behöver ni ha hjälp att utveckla era produkter? 

Vi hjälper gärna till, så tveka inte att höra av dig.

Vad erbjuder Dalelven?

Dalelven erbjuder tjänster inom design och utveckling, där vår styrka ligger inom mekanik, elektronik, mjukvara, prototyper, tester och tillverkning. Vi gör allt inhouse och har avancerade system för testning och även en egen verkstad för produktion av prototyper.

Skrolla till toppen
På Dalelvens webbsida använder vi oss av cookies, genom att fortsätta använda vår webbsida så godkänner du detta.