Saker du behöver tänka på innan du kopplar upp en produkt

Dal_ vision

Är du intresserad av att koppla upp en produkt? Här ger Dalelven dig de bästa tipsen på vad du ska tänka på innan du sätter igång.

Anledningen till att ett företag vill koppla upp en produkt kan vara många. Det kan handla om allt från att kunna erbjuda unika kundupplevelser och få bättre servicehantering till att få effektivare arbetsrutiner och understöd till myndighetskrav.

– Vi ser att i vissa branscher börjar uppkopplade produkter bli mer eller mindre standard och för att följa med i utvecklingen behöver fler företag följa efter, säger Erik Lärfars, projektledare på Dalelven. 

För produktägaren innebär den nya tjänsten även möjligheter att samla in data om sina produkter, användare och driftförhållanden vilket kan vara till stor nytta vid utveckling av nya produkter.

– Den data som samlas in kan även bli värdefull i framtiden. Trenden i samhället visar att data kring användare kan ha ett stort värde i sig, säger Andreas Wass, mjukvaruutvecklare på Dalelven.
 

Men vad bör man tänka på när man startar ett projekt med ambitionen att koppla upp en produkt?

Det första man bör fundera över är varför; varför vill vi koppla upp vår produkt? Är det för att branschen kräver det? Ser vi möjlighet att ta marknadsandelar? Vill vi skapa en helt ny marknad, eller är det kanske för att samla in mer information om våra produkter?

– Oavsett ingång är det viktigt att tänka igenom vilken affärsnytta de nya möjligheterna kan ge och hur företaget kan göra affärer på att koppla upp sina produkter, säger Erik Lärfars.

Det är inte säkert att affären ligger i själva tjänsten utan snarare i merförsäljning av reservdelar och förbrukningsvaror, eller möjligheten att effektivisera det egna arbetet.

När det kommer till arkitektur, teknikval och implementering finns det många val att göra och därigenom lika många fallgropar att falla i. Att välja rätt teknik för sin egen applikation är inte alltid lätt. Men det är väldigt viktigt för att få en bra och fungerande slutprodukt.

Systemarkitektur

Dataöverföring från produkten till användaren sker i flera steg.

 

Första steget är att få produkten att kommunicera med en server eller molntjänst. Här finns det flera vägar att gå och några frågor som man bör ställa sig är bland annat:

  • Riktar sig produkten till privatpersoner eller företag?
  • Var kommer produkten finnas, i hemmiljö eller offentliga platser?
  • Vilka krav på tillgänglighet ser man framför sig?
  • Vilka marknader ska produkten lanseras på?
  • Hur mycket data ska produkten skicka?
  • Behöver mjukvaran i produkten vara uppdateringsbar trådlöst?
  • Ska systemet vara batteridrivet eller inte?
  • Vilka realtidskrav ställs på produkten?
  • Finns det krav på kryptering och säkerhet?

Ett vanligt sätt att koppla upp sin produkt är via en lokal gateway med ett lokalt nätverk. Den lösningen är främst tillämpbar där flera produkter finns i samma byggnad eller område.

För vissa produkter kan ett MESH-nät vara bästa lösningen, för andra kan ett stjärnnät eller ett LPWAN (Low Power Wide Area Network) vara att föredra. Frekvensen som används varierar också främst beroende marknadskrav och räckviddskrav. Valet av lösning beror helt på kraven på systemet och produkten.

Dalelven har utvärderat flera tekniker

Vi på Dalelven har utvecklat system samt genomfört PoC projekt med de flesta av ovanstående tekniker. Bland annat har vi under det senaste halvåret utvärderat CAT-M1 tekniken som en av de första i Sverige. Med vår breda kunskap inom området hjälper vi våra kunder att identifiera vilken systemuppbyggnad som passar just deras produkt bäst.

– När det kommer till koppling mellan gateway och applikationsplattform så är vår erfarenhet att en uppkoppling via mobilnätet är att föredra i de flesta fall. Detta kan kompletteras med en WiFi eller Ethernet om så önskas men erfarenheten är att få kunder (privatpersoner borträknade) är villiga att släppa in externa produkter i sina lokala nätverk, säger Erik Lärfars.

För produkter som är globala finns det flera aktörer som tillhandahåller globala SIM-kortslösningar. Detta gör det möjligt att övervaka och hantera alla abonnemang oavsett geografiskt läge. Dessa typer av SIM är såklart att föredra om produkten planeras att säljas på en global marknad. Att handla upp och hantera enskilda operatörer i respektive land är både tidsödande och ur ett systemperspektiv utmanande.

Datalagring

Data genererat av produkterna behöver lagras. Det kan antingen göras i egna servrar som byggs upp och driftas av egen personal. I dagsläget är molnbaserade lagringslösningar eller kompletta molnbaserade IoT plattformar utbyggda och kan ge en bra start på ett IoT projekt.

– Exempel på molntjänster som vi jobbar med är Microsoft Azure och Amazon AWS. Det finns även färdiga IoT plattformar att använda sig av för att minska utvecklingskostnaden och snabba på tid till marknad. Valet beror på faktorer som volym, skalbarhet och kostnad, säger Andreas Wass.

Dalelven jobbar med hela kedjan vad gäller uppkopplade produkter. Från design och framtagning av elektronik, mekaniska lösningar, systemarkitektur och mjukvaruimplementering i alla led.

Är du intresserad av att veta mer om uppkopplade produkter och hur vi kan hjälpa er att starta igång er resa mot en uppkopplad produkt? Kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Kontakta:
Erik Lärfars, Projektledare

Erik.larfars@dalelven.com
070-4828296

Läs mer om våra kompetenser här

Facebook
Twitter
LinkedIn
På Dalelvens webbsida använder vi oss av cookies, genom att fortsätta använda vår webbsida så godkänner du detta.